Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Το μητρικό γάλα είναι "μαγικό" και γεμάτο "εκπλήξεις"!


– Ο μαστικός αδένας έχει μοναδικές ικανότητες αναγέννησης: τη διαπίστωση ότι ο αδένας μπορεί να αναγεννηθεί εξ ολοκλήρου όταν ένα μικρό τμήμα του μεταμοσχευθεί σε πειραματόζωα τα οποία έχουν υποστεί μαστεκτομή (1998) ακολούθησε η διαπίστωση ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί όταν ένα και μόνο βλαστικό κύτταρο μαστού ποντικού τοποθετηθεί στην ίδια θέση (2006).



















ΓΑΛΑ ΕΚΠΛΗΞΗ!




– Οι πρωτεΐνες του γάλακτος δεν σχετίζονται μόνο με τη θρέψη αυτή καθαυτή:

*Η λακτοφερίνη, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, έχει επίσης αντιμικροβιακή δράση, ενώ βοηθά και στην ανάπτυξη του γαστρεντερικού συστήματος.

*Η καζεΐνη, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, διασπάται σε μικρότερα πεπτίδια με αντιμικροβιακό αλλά και ανοσορυθμιστικό ρόλο.

* Η λυσοζύμη έχει αντιμικροβιακή δράση καθώς βοηθά στη διάσπαση των κυτταρικών τοιχωμάτων των μικροοργανισμών.

* Η α-λακταλβουμίνη, εκτός από το να συμμετέχει στη σύνθεση της λακτόζης, σχηματίζει συνδεόμενη με ελαϊκό οξύ (το οποίο επίσης υπάρχει στο μητρικό γάλα) ένα σύμπλοκο μόριο που ονομάζεται HAMLET (Human Alpha-lactalbumin Made Lethal to Tumor cells). To σύμπλοκο με το ποιητικό όνομα διαπιστώθηκε ότι σκοτώνει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή. Παρά το γεγονός ότι για προφανείς λόγους δεν μπορούν να διεξαχθούν πειράματα για να αποδειχθεί αυτό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η παρουσία του στο γάλα προστατεύει τα παιδιά από λευχαιμίες.

– Τα λιπίδια του μητρικού γάλακτος βρέθηκε να έχουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Πρόωρα μωρά που τρέφονταν αποκλειστικά με μητρικό γάλα είχαν 8,3 μονάδες υψηλότερο IQ στην παιδική ηλικία σε σχέση με πρόωρα μωρά που έπιναν γάλα σε σκόνη.

– Οι ολιγοσακχαρίτες (ομάδα υδατανθράκων) του μητρικού γάλακτος προστατεύουν το βρέφος από τις διάρροιες γενικά αλλά και ειδικότερα από εκείνες που προκαλούνται από καμπυλοβακτηρίδιο και τους ιούς της ομάδας calcivirus.

– To μητρικό γάλα περιέχει πλήθος κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως λεμφοκύτταρα, μακροφάγα, πολυμορφοπύρηνα και λευκοκύτταρα. Η αρχική ιδέα των επιστημόνων ότι αυτά υπάρχουν για να προστατεύουν τον μαστό από λοιμώξεις διαφοροποιήθηκε όταν διαπιστώθηκε η ικανότητά τους να περνούν από το γαστρεντερικό σύστημα του βρέφους στην αιματική κυκλοφορία του και να γίνονται μέρος του αναπτυσσόμενου ανοσοποιητικού συστήματός του. Είναι χαρακτηριστικό ότι άτομα που έχουν θηλάσει έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε επιτυχή μεταμόσχευση οργάνου από συγγενή με τη μητέρα δότη σε σχέση με λήπτες που δεν έχουν θηλάσει.




Τα οφέλη του μητρικού γάλακτος στην ανάπτυξη των βρεφών είναι πια καλά τεκμηριωμένα. Φαίνεται όμως ότι οι ιδιότητες του μητρικού γάλακτος ξεπερνούν ακόμη και τις προσδοκίες των επιστημόνων.


Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου