Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Στάδια παραγωγής γάλακτος




Η σύσταση του μητρικού γάλακτος επηρρεάζεται απο το στάδιο του θηλασμού, την ηλικία του βρέφους, το αν είμαστε στη αρχή ή στο τέλος του γεύματος, τη συχνότητα των θηλασμών μέσα στο 24ωρο, και το βαθμό πληρότητας (σε γάλα) του στήθους.

Οι Smith και Hartmann (1989) θεωρούν οτι υπάρχουν 2 στάδια στην παραγωγή γάλακτος τα οποία μπορούν να διαχωριστούν μετρώντας συγκεκριμένες ουσίες στο γάλα. Στο πρώτο στάδιο της λακτογέννεσης υποστηρίζουν οτι η λακτόζη, το κιτρικό οξύ και η γλυκόζη είναι σε χαμηλή συγκέντρωση. Κατα το δεύτερο μέρος της λακτογέννεση υπάρχει μια απότομη αύξηση αυτών (24-48 ώρες μετά τη γέννα). Η μετάβαση αυτή απο τη λακτογέννεση Ι στη λακτογέννεση ΙΙ αργεί ένα 24ωρο επιπλέον στις γυναίκες που έχουν ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη (Hartmann and Cregan 2001).

Απο την άλλη πλευρά ο Humenick και οι συνεργάτες του (1994) θεωρούν οτι οι στερόλες και τα φωσφολιπίδια του γάλακτος καθορίζουν την αλλαγή απο το στάδιο της λακτογέννεσης Ι, στην λακτογέννεση ΙΙ (Humenick, Mederios et al. 1994). Και οι δύο μέθοδοι είναι έγκυρες και χρησιμοποιούνται. Εύρημα αυτών των ερευνών είναι και οτι η λακτογέννεση ΙΙ συμβαίνει σε διαφορετικό χρονικό διάστημα σε κάθε γυναίκα και είναι ανεξάρτητη απο το «κατέβασμα» του γάλακτος. Ο Neville (2001) υποστηρίζει οτι οι όροι «πρωτόγαλα» και «μεταβατικό γάλα» που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν το γάλα των πρώτων ημερών μετά τη γέννα δεν περιγράφουν ξεκάθαρες αλλαγές στη σύσταση του γάλακτος και δεν είναι χρήσιμοι ορισμοί. Η αλλαγή της σύστασης του γάλακτος είναι μια συνεχής διαδικασία η οποία συμβαίνει με γρήγορους ρυθμούς τις πρώτες μέρες μετά τη γέννα και με πιο αργούς μετά τις πρώτες εβδομάδες. Η στιγμή που οι μητέρες λένε οτι «κατέβηκε» το γάλα διαφέρει πολύ απο γυναίκα σε γυναίκα και μπορεί να είναι απο 38-98 ώρες μετά τη γέννα με μέσο όρο τις 50-59 ώρες (Kulski and Hartmann 1981; Arthur, Smith et al. 1989; Hildebrandt 1999).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου