Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Υποστήριξη του συντρόφου στο θηλασμό - Πώς επηρρεάζει την νέα μητέρα και την ικανότητά της να θηλάσει.



Πολλές γυναίκες θεωρούν το θηλασμό "δύσκολο" , τουλάχιστον για τους πρώτους 3 μήνες μετά τη γέννα. Στηρίζονται σε διάφορα "βοηθήματα" για να καταφέρουν να νοιώσουν αυτοπεποίθηση και να συνεχίσουν το θηλασμό. Ένα πολύ σημαντικό απο αυτά τα βοηθήματα είναι και ο σύντροφος τους.

Σε μια έρευνα που δημοσιευτηκε το 2013 στο International breastfeeding journal, ζήτησαν απο 76 γυναίκες να συμπληρώσουν ενα ερωτηματολόγιο στο οποίο περιέγραφαν πώς εκλαμβάνουν τη βοήθεια που δέχονται απο το συντροφό τους και πόσο τους βοηθάει στο θηλασμό. Η  Breastfeeding Self-Efficacy Scale (BSES) μέτρησε την αυτοποίθηση και ικανότητα των γυναικών να θηλάσουν και η  Hill and Humenick Lactation Scale (HHLS) μέτρησε την δέσμευση στο θηλασμό και πόσο ευχαριστημένες ήταν απο το θηλασμό.

Γυναίκες που δήλωσαν πως είχαν εμφανή ενεργή υποστήριξη απο τους συντρόφους τους, είχαν πιο υψηλό σκορ στο  BSES (p < 0.019) απο εκείνες που δήλωσαν ουδέτερη/αρνητική υποστήριξη απο το συντροφο τους.

Πιο συγκεκριμένα , στην ενεργό υποστήριξη, συμπεριμαβάνεται το να βοηθάει η μπαμπάς να βάλουν το μωρό στη σωστή θέση, να φέρνει φαγητό ή κάποιο σνακ στη μαμά που θηλάζει και να αλλάζει πάνες στο μωρό.

Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν οτι οι γυναίκες νοιώθουν πιο ικανές να θηλάσουν και έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν υποστηρίζονται απο τους συντρόφους τους. Ο σύντροφος τους πρέπει να τις στηρίζει λεκτικά αλλά και πρακτικά να βοηθάει με δραστηριότητες του θηλασμού. Γυναίκες που οι συντροφοί τους είχα ως μοναδικό κίνιτρο το "ό,τι είναι καλύτερο για το παιδί" , ή ήταν αρνητικοί απέναντυ στο θηλασμό , ένοιωσαν λιγότερο ικανές να θηλάσουν. 

Οι επιστήμονες καταλήγουν πως είναι σημαντικό για τους επαγγελματίες υγείας να εκτιμούν σωστά την επίδραση που μπορεί να έχει το έτερον ήμισυ του ζευγαριού στο θηλασμό. Εφόσον το πόσο μεγάλη αυτοπεποίθηση και πόσο ικανή νοιώθει μια γυναίκα να θηλάσει είναι ένας απο τους βασικότερους παράγοντες που επηρρεάζει τη διάρκεια του θηλασμού, είναι βασικό να λάβουμε αυτή την έρευνα υποψιν. 

Πρέπει να βρεθούν τρόποι να ενημερωθούν τόσο οι μητέρες όσο και οι σύντροφοι τους στο θέμα του θηλασμού πριν τον τοκετό και μετά τη γέννα. Οι επαγγελαμτίες υγείας πρέπει να συζητούν τα θέματα διατροφής του βρέφους και με τους δύο γονεις και να ζητούν ενεργό υποστήριξη του γονιού που δεν θηλάζει προς αυτόν που θηλάζει. 

Στις συναντήσεις θηλασμού απο μητέρα προς μητέρα θα ήταν χρήσιμο να έρχονται και πατεράδες μιας και ο ρόλος τους στο θηλασμο και μεγάλωμα του παιδιού είναι βασικός. 
Επίσης άλλοι άνθρωποι που εμπλέκονται στο μεγάλωμα των παιδιών θα έπρεπε να είναι εξίσου ενημερωμένοι και υποστηρικτικοί.

Ο θηλασμός δεν είναι θέμα μόνο της μητέρας και δεν μπορεί να τα καταφέρει (τις περισσότερες φορές) μόνη της.

Ο θηλασμός είναι το καλύτερο δυνατό που μπορεί να κάνει μια οικογένεια για το παιδί της. Ίσως το στήθος να είναι της μαμάς αλλά ο θηλασμός είναι υπόθεση όλης της οικογένειας και έτσι θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται.


Μετάφραση/σχολιασμός: Δρ Λήδα Παπακωνσταντίνου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc, MSc, PhD



"Maternal perceptions of partner support during breastfeeding" Cynthia A Mannion1*, Amy J Hobbs1, Sheila W McDonald2 and Suzanne C Tough2† International Breastfeeding Journal 2013, 8:4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου