Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Κάθε παιδί που θηλάζει εξοικονομεί 5.000 ευρώ για την οικογένεια μέσα στα πρώτα 2 χρόνια ζωής του!



Συνέντευξη με τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΔΑΜΙΔΗ
Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ g.kiousis@eleftherotypia.net

Η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Ξάνθης, την οποία διευθύνει, έχει καθιερωθεί ως εκπαιδευτικό κέντρο για το μητρικό θηλασμό. Η ακριτική πόλη είχε την ευτυχία για πολλά χρόνια να έχει τη γυναικολόγο Μιλένα Ρούζκοβα, πρωτοπόρο επιστήμονα και ακτιβίστρια του θηλασμού, που έφυγε από τη ζωή πέρσι.

«Να διαδώσουμε παντού την επιστήμη του μητρικού θηλασμού. Να γίνει εκστρατεία ενημέρωσης. Είναι ζήτημα πολιτικής» Δ.Α.Οι μαθητές της συνεχίζουν το έργο της, εκπαιδεύουν με το σεμινάριο μητρικού θηλασμού 350 υγειονομικούς και μέλλουσες μητέρες κάθε χρόνο απ' όλη τη χώρα, πραγματοποιούν σεμινάρια θηλασμού σε διάφορες πόλεις, διεξάγουν επιστημονικές έρευνες. Μιλάμε με τον Δημήτρη Αδαμίδη, διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ξάνθης, πρόεδρο της επιτροπής θηλασμού του νομού.

- Οσα δεν θήλασαν;
«Αν το παιδί δεν θηλάσει αυξάνεται η πιθανότητα θανάτου στη νεογνική περίοδο κατά 27%, ο δε κίνδυνος χρόνιας πάθησης είναι 30%-200% μεγαλύτερος συγκριτικά με εκείνα που θήλασαν. Πληθώρα δε νοσημάτων είναι συχνότερα μέχρι και 5 φορές: ωτίτιδα, έκζεμα, τροφική αλλεργία, γαστρεντερίτιδα, βρογχικό άσθμα, διαβήτης, λευχαιμίες, αναπνευστικές λοιμώξεις, παχυσαρκία, σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου, νεκρωτική εντεροκολίτιδα, πνευμονία, χαμηλότερος δείκτης ευφυΐας, προβλήματα στην ομιλία και τη συμπεριφορά, δυσκοιλιότητα, υπέρταση, καρδιακά επεισόδια στην ενήλικη ζωή».

- Τα τεχνητά γάλατα;
«Κάθε χρόνο έχουμε 5-10 ανακλήσεις τεχνητών βρεφικών γαλάτων παγκοσμίως λόγω ανεύρεσης επικίνδυνων ουσιών στη σκόνη (κομμάτια νικελίου, γυαλιού, πλαστικού, καδμίου, χαλκού, μολύβδου, αρσενικού, μελαμίνης, εντομοκτόνων, σιλικόνης, χρωμίου, χρωστικών, επικίνδυνα μικρόβια) ή ανεπαρκή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, σίδηρο κ.ά. Αυτά δεν τα είδαμε στην τηλεόραση. Δεν μας ενημέρωσε κάποιος κρατικός φορέας».

- Οι μητέρες που δεν θήλασαν;
«Εχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο μαστού, ωοθηκών, ενδομητρίου, κατάθλιψη λοχείας, παχυσαρκία, οστεοπόρωση, ρευματοειδή αρθρίτιδα, εμφράγματα, υπέρταση, διαβήτη, εγκεφαλικά».

- Μπορούν όλες οι γυναίκες;
«Ιατρικός λόγος που εμποδίζει το θηλασμό υπάρχει μόνο σε 1%. Οι περισσότερες Ελληνίδες, όμως, λένε "δεν είχα γάλα", γιατί τις έπεισαν ότι δεν είχαν γάλα, επειδή ήθελαν να πουλήσουν τα υποκατάστατα».

- Επηρεάζει η ψυχολογία;
«Η ψυχολογία επηρεάζει τις ορμόνες εμποδίζοντας τη συνέχιση της γαλουχίας. Επίσης δίνουν μπιμπερό και το μωρό αρχίζει να παθαίνει σύγχυση θηλής: Ο τρόπος που πίνει το βρέφος από το μπιμπερό είναι ακριβώς ο αντίθετος από τον τρόπο που θηλάζει. Οταν μπει στο στήθος επιχειρεί να πιει με τον τρόπο που πίνει από το μπιμπερό, οπότε γάλα δεν έρχεται, εκνευρίζεται, δαγκώνει τη θηλή και δημιουργείται ραγάδα (πληγή). Η ραγάδα προκαλεί πόνο, ο πόνος αναστέλλει τις ορμόνες που προκαλούν έκθλιψη του γάλακτος».

- Οι επιπτώσεις της κρίσης;
«Θηλασμός σημαίνει: α) ζημιά 6.000 ευρώ/ παιδί που θηλάζει για τις εταιρείες τεχνητών βρεφικών γαλάτων (από τα γάλατα που δεν θα πουλήσουν και από τα ειδικά γάλατα που δίνουν για να μας θεραπεύσουν από τις αρρώστιες που μας προκαλούν τα γάλατα), β) κέρδος 2.500 ευρώ για το ΕΣΥ μόνο για τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού (από τις αρρώστιες που θα γλιτώσει θηλάζοντας), γ) Κάθε παιδί που θηλάζει εξοικονομεί 5.000 ευρώ για την οικογένεια μέσα στα πρώτα 2 χρόνια ζωής του».

- Το ελληνικό κράτος;
«Δεν προωθεί το θηλασμό, προτιμά να υποσκάπτει την υγεία των παιδιών, να χάνει μέσα σε 1 έτος 293.000.000 ευρώ και μακροπρόθεσμα πολύ περισσότερα από την αύξηση της νοσηρότητας προκειμένου να ενισχύσει τα κέρδη των πολυεθνικών».


πηγή:http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου