Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Επιλέγω μητρικό θηλασμό




Παντού φωτογραφίες με χαρούμενα στρουμπουλά μωράκια που πίνουν γάλα απο το μπιμπερό.

Παντού διαφημίσεις με γάλα σε σκόνη και δημητριακά που μεγαλώνουν υγιή και έξυπνα παιδιά.

Παντού μαμάδες με μια πιπίλα στο χέρι...

Σε κάθε σπίτι υπάρχει τουλάχιστον ένα μπιμπερό, αποστειρωτής, πιπίλα...

Στο μαιευτήριο αν δεν πιει ξένο γάλα το μωρό όσο βρίσκεται εκεί, σίγουρα θα φύγει με μια συνταγή για γάλα σε σκόνη.

Γιατί;

Σύμφωνα με τις στατιστικές, το 99,1% των βρεφών θα πάρουν ξένο γάλα πριν κλείσουν τους 6 μήνες!

Όταν οι έρευνες φωνάζουν καθημερινά για τους κινδύνους που έχει το γάλα σε σκόνη για τα βρέφη, όταν οι οικονομικές δυσκολίες και η ανεργίας χτυπάνε την πόρτα της πλειοψηφίας των Ελλήνων, όταν πάνω απο το 90% των γυναικών μπορούν και θέλουν να θηλάσουν, γιατί καταφευγουμε στο μπιμπερό και στο ξένο γάλα;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οτι οι Ελληνες δεν έχουν εικόνες θηλασμού. Δεν βλέπουν γυναίκες να θηλάζουν τα παιδιά τους δημόσια. Δεν βλέπουν μωράκια να θηλάζουν στα περιοδικά και τις εφημερίδες. Δεν βλέπουν γυναίκες να θηλάζουν στα σήριαλ και στις ταινείες.

Η μαμά δεν θήλασε και δεν μπορεί να δείξει στην κόρη της πώς να ταίσει το μωρό απο το στήθος της.

Βομβαρδιζόμαστε καθημερινά απο δωρεάν δείγματα ξένου γάλακτος, απο διαφημίσεις των εταιριών, απο το μαρκετινγκ της μεγαλοβιομηχανίας υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος.

Πανάκριβα βρεφικά γάλατα πουλιούνται στα φαρμακεία και στα σουπερμαρκετ. Πανάκριβα εξαρτήματα για την Παρασκευή ξένου γάλακτος εμφανίζονται διαρκώς στα καταστήματα. Η κουλτούρα του μπιμπερό, η μόδα του γάλακτος σε σκόνη εξαπλώνεται ταχύτατα.

Έχουμε καταφέρει να πάρουμε τον φυσιολογικό τρόπο σίτισης των βρεφών και να τον μετατρέψουμε σε ταμπού! Έχουμε καταφέρει να μετατρέψουμε τη γυναίκα σε σεξουαλικό αντικείμενο και την γέννηση ενός παιδιού σε στείρα ιατρική πράξη.

Οι γυναίκες νομίζουμε πως κάνουμε μια ελευθερη επιλογή όταν διαλέγουμε το γάλα σε σκόνη για τα παιδιά μας. Κάνουμε όμως; Πόσες απο μας γνωρίζουμε τους κινδύνους της σίτισης με μπιμπερό; Τους κινδύνους της χρήσης πιπίλας; Τους κινδύνους της σίτισης με γάλα σε σκόνη;

Οι γυναίκες νομίζουμε πως κάνουμε μια ελευθερη επιλογή όταν διαλέγουμε το γάλα σε σκόνη για τα παιδιά μας.

Τα παιδιά μας όμως κάνουν ελευθερη επιλογή; Εκείνα τα ρωτήσαμε αν θέλουν να πιουν γάλα σε σκόνη ή αν προτιμουν να ειναι αγκαλιά στην μαμά τους και να πίνουν γάλα απο το στήθος της;

Τα παιδιά θα έπρεπε να έχουν τον πρώτο λόγο στο θέμα της υγείας τους. Δεν μπορούν όμως να μιλήσουν και να υπερασπιστούν τα δικαιωματα τους. Οι γονείς λοιπόν πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι και έτοιμοι να παλέψουμε για αυτά τα δικαιώματα του αγένητου ή νεογέννητου παιδιού μας.

Γνωρίζουμε οτι το γάλα σε σκόνη αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσει το μωρό το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, αυξάνει τον κίνδυνο για αλλεργίες, έκζεμα, άσθμα, πνευμονία, λοιμώξεις αναπνευστικού, γαστρεντερίτιδα, αναγωγές και δυσκοιλιότητα.

Το έντερο και το αμυντικό σύστημα του μωρού δεν αναπτύσσονται πλήρως, όπως με το μητρικό γάλα.

Επίσης υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας, ωτίτιδα, λέμφωμα και λευχαιμία στην παιδική ηλικία, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα στην ενήλικη ζωή.

Το γάλα σε σκόνη αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία και αυξημένη χοληστερίνη, για κολικούς και αναγωγές καθώς και για ανωμαλίες των δοντιών.

Τέλος το γάλα σε σκόνη εγκυμονεί κινδύνους για μείωση του δείκτη νοημοσύνης IQ των παιδιων.

Βάση όλων αυτών, αν το παιδί μας μπορούσε να μιλήσει, ποιό γάλα πιστευετε οτι θα διάλεγε;

Εγώ επιλέγω θηλασμο. Γιατί ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω!






Μια μαμά που παλέυει να θηλάσει το παιδί της κόντρα στα «πρέπει» της σημερινής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου