Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Θηλασμός και επιστροφή στην εργασία



Η επιστροφή της μητέρας στην δουλειά είναι συχνά αιτία άγχους για πολλές μητέρες που θηλάζουν.
Οι Ελληνίδες αναφέρουν την επιστροφή στη δουλειά ως τον δεύτερο συχνότερο λόγο πρόωρης διακοπής του θηλασμού του παιδιού τους – ο πρώτος λόγος είναι το «Δεν έχω γάλα». Η επιστροφή στην εργασία και ο τρόπος σίτισης του βρέφους μπορεί να οδηγήσουν μια μητέρα σε πρόωρο αποθηλασμό χωρίς λόγο! Είναι δυνατόν να θηλάζουμε και να δουλεύουμε ταυτόχρονα;



Η επιστροφή στη δουλειά και η συνέχιση του θηλασμού είναι επιτεύξιμος στόχος και αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσετε.

Τα θετικά της συνέχισης του θηλασμού μετά την επιστροφή στην εργασία:

  • Η σχέση του θηλασμού με την υγεία είναι δοσο-εξαρτώμενη. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο θηλάσει μια μητέρα, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα για πιο υγιές παιδί και πιο υγιή γυναίκα.
  • Προστασία της μητέρας και του μωρού απο παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη 
  • Προστασία της μητέρας απο καρκίνο μαστού και οστεοπόρωση 
  • Απώλεια κιλών εγκυμοσύνης ευκολότερα
  • Λιγότερες ενοχές που αφήνει το μωρό της μακριά της
  • Λιγότερα κρυώματα και λοιμώξεις
  • Πιο εύκολη αναπλήρωση του συναισθηματικού ελλείμματος που δημιουργεί στο μωρό η απουσία της μητέρας

Δυστυχώς στη χώρα μας οι άδειες μητρότητας είναι μικρές χωρίς ικανοποιητική αμοιβή και οι γυναίκες είναι δύσκολο να πάρουν την άδεια που χρειάζονται. Ο θηλασμός έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να διατηρηθεί όσο πιο αργά επιστρέψει η μητέρα στη δουλειά, εάν επιστρέψει σε μειωμένο ωράριο, δουλέψει part time ή έχει σπαστό ωράριο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι εφικτό να διατηρηθεί και σε μια μαμά που θα γυρίσει στη δουλειά στις 40 μέρες ή και νωρίτερα.

Κατά την φάση εγκατάστασης της γαλουχίας, δηλαδή από την γέννηση έως τέσσερις με έξι εβδομάδες, θα πρέπει μητέρα και παιδί να αφοσιωθούν στον άμεσο θηλασμό χωρίς μπουκάλια, μπιμπερό και αντλήσεις. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι η επιστροφή στη  δουλειά δεν θα γίνει αυτό το χρονικό διάστημα ή αμέσως μετά.

Προετοιμασία για επιστροφή στη δουλειά:

  1.  Δημιουργία πλάνου επιστροφής στη δουλειά με τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία υγείας (απο την εγκυμοσύνη ή αμέσως μετά τον τοκετό)
  2. Ενημέρωση των γονέων για την χρήση θηλάστρου και για τους κανόνες αποθήκευσης και χειρισμού του μητρικού γάλακτος.
  3. Επιλογή του κατάλληλου θηλάστρου για τις ανάγκες της συγκεκριμένης γυναίκας. Συνήθως ένα ηλεκτρικό διπλής άντλησης, είναι κατ'κατάλληλο και εξοικονομεί χρόνο.
  4. Εκμάθηση άντλησης με το χέρι.
  5. Αν οι ώρες εργασίας είναι πάρα πολλές και το μωρό πολύ μικρό, μπορεί να χρειαστεί ενοικίαση νοσοκομειακού θηλάστρου.

Αντλήσεις και αποθήκευση γάλακτος

Τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν την επιστροφή στην εργασία, η μητέρα χρειάζεται να ξεκινήσει τακτικές αντλήσεις, για να δημιουργήσει ατομική τράπεζα γάλακτος. Ο στόχος είναι η μητέρα να έχει πάντα γάλα στο ψυγείο ή την κατάψυξη και να μην έχει άγχος για το τάισμα του παιδιού όταν θα λείπει. Οι αντλήσεις βέβαια πρέπει να συνεχιστούν και μετά την επιστροφή στην εργασία.

Είναι πιο εύκολο να αντλήσουμε γάλα το πρωί, από το ελεύθερο στήθος, όταν το μωρό θηλάζει και μία ώρα μετά το θηλασμό του μωρού.
Επειδή γυναίκα από γυναίκα διαφέρει, καλό είναι η κάθε μια να πειραματιστεί και να δει ποιες ώρες και ποιος τρόπος άντλησης την βολεύει καλύτερα.

Συνήθως απαιτούνται τουλάχιστον 10-15 αντλήσεις συνολικά, για να υπάρξει εξοικείωση με ένα συγκεκριμένο θήλαστρο. Οι αντλήσεις είναι καλό να γίνονται ισορροπημένα, χρησιμοποιώντας και τις δύο πλευρές, καλύτερα ταυτόχρονα. Οι αντλήσεις διαρκούν περίπου 10 με 15 λεπτά ανά στήθος, έως ότου σταματήσει ή γίνει πολύ αργή η ροή γάλακτος.


Τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν την επιστροφή της μητέρας στην εργασία, θα πρέπει να αρχίσει η συστηματική εξοικείωση του μωρού με το άτομο που θα το φροντίζει.

Καλύτερα είναι το άτομο που φροντίζει το μωρό σας να είναι σταθερό και να μην αλλάζει. Για να συνηθίσει το μικρό σας ευκολότερα. Πρέπει να "εκπαιδεύσετε" το άτομο που θα αφήσετε με το μωρό σας, στο πώς και πότε να το ταΐζει και να το μυήσετε στον τρόπο ανατροφής που έχετε επιλέξει. Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε κάποιο άτομο που το εμπιστεύεστε και δεν θα κάνει "αυθαιρεσίες".



Πώς θα ταΐζουν το παιδί μου όσο λείπω;


1. Με μητρικό γάλα από άμεσο θηλασμό μαμά ή γυναίκα τροφός
Αν η εργασία σας το επιτρέπει μπορούν να σας φέρνουν το μωρό σε τακτά διαστήματα και να το θηλάζετε στον χώρο της εργασίας σας. Αν έχετε χρόνο και μένετε κοντά, μπορείτε να ζητήσετε απο τον εργοδότη σας μικρά διαλείμματα και να πηγαίνετε σπίτι να το θηλάζετε. Θα μπορούσατε να μείνετε λίγο παραπάνω στη δουλειά για να καλύψετε την ώρα που χάνετε με το θηλασμό και να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Αν είστε ελεύθερος επαγγελματίας, μπορείτε να κανονίσετε με το άτομο που φροντίσει το μωρό να σας το φέρνει στην δουλειά για να το ταΐζετε. αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, θα μπορούσατε να έχετε κάποιον στη δουλειά μαζί με το μωρό και να είναι δίπλα όποτε σας χρειάζεται.

2. Με μητρικό γάλα σε μπιμπερό 
Χρειάζεται εξοικείωση του μικρού με το μπιμπερό τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν το ξεκίνημα της εργασίας της μητέρας. Πολλές φορές οι γονείς χρειάζεται να πειραματιστούν με διαφορετικές μάρκες, τύπο θηλής (σιλικόνη, καουτσούκ) για να βρουν αυτό στο οποίο το μωρό τους είναι πιο δεκτικό. Είναι ο λιγότερο επιθυμητός τρόπος λήψης μητρικού γάλακτος, συχνά όμως αναπόφευκτος σε μωρά 2 με 6 μηνών που πίνουν μόνο γάλα, απαιτούν μεγάλες ποσότητες, συχνό τάισμα και με τη μαμά να λείπει για αρκετές ώρες από το σπίτι. 
Μάθετε στο άτομο που θα προσέχει το μωρό πώς να κάνει paced feeding.

3. Με μητρικό γάλα σε ποτηράκι ή κουταλάκι
Είναι καλύτερο από το μπιμπερό γιατί δεν υπάρχει φόβος σύγχυσης θηλών. Είναι δύσκολος τρόπος και απαιτεί χρόνο. Καλό είναι να έχει εξοικειωθεί το άτομο που θα το κάνει, αρκετές μέρες πριν πάτε στην εργασία. 

4. Με στερεές τροφές 
Αν το μωρό σας έχει ξεκινήσει στερεές θα μπορούσε να μην πίνει καθόλου γάλα όσο λείπετε και να τρώει στερεές. Θα καλύπτει το γάλα όσο είστε σπίτι. Αν το μωρό είναι μικρό και λείπετε αρκετές ώρες θα μπορούσε να το πιει σε εκπαιδευτικό ποτηράκι.

5. Με ξένο γάλα
Η λιγότερο επιθυμητή επιλογή γάλακτος. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο μητρικό γάλα και το μωρό δεν έχει την επιλογή των στερεών, θα μπορούσε να πάρει ξένο γάλα όσο λείπει η μαμά και να θηλάζει όταν η μαμά είναι σπίτι. Προσοχή στη σύγχυση θηλών.


Το μητρικό γάλα είναι καλό για το μωρό. Ακόμα κι αν θηλάζει μόνο το βράδυ ή μόνο τα Σαββατοκύριακα, του κάνει καλό και σίγουρα είναι πολύ καλύτερο από το να μην θηλάζει καθόλου.
Μια γυναίκα που δουλεύει 5 μέρες την εβδομάδα , μπορεί να θηλάζει περισσότερο το μωρό της τα Σαββατοκύριακα. Μια γυναίκα που δουλεύει όλη μέρα, μπορεί να θηλάζει το μωρό περισσότερο το βράδυ. Ακόμα κι αν ο θηλασμός δεν είναι αποκλειστικός προσφέρει πολλά στο μωρό και αξίζει να το προσπαθήσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου