Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Συχνοί θηλασμοί τις πρώτες 40 μέρες είναι το μυστικό για μια καλή παραγωγή γάλακτος





Οι υποδοχείς της προλακτίνης είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στο θηλασμό.



Κάθε ορμόνη στο σώμα μας έχει έναν δικό της υποδοχέα, ο οποίος βρίσκεται συνήθως στο όργανο το οποίο αφορά. Οι υποδοχείς της προλακτίνης βρίσκονται στο στήθος λοιπόν. Συγκεκριμένα βρίσκονται στα λακτοκύτταρα, τα κύτταρα που φτιάχνουν το γάλα την περίοδο του θηλασμού. Όταν μια γυναίκα δεν είναι έγκυος και δεν θηλάζει, έχει μόνο ένα "βασικό" αριθμό υποδοχέων προλακτίνης στους μαστούς της. Με την εγκυμοσύνη ξεκινάει ο πολλαπλασιασμός αυτών των υποδοχέων , αλλά δεν τελειώνουν όλα εκεί.

Αυτό που θα καθορίσει τελικά τον αριθμό των υποδοχέων και την επάρκεια της παραγωγής μια γυναίκας, είναι η συχνότητα των θηλασμών τις πρώτες εβδομάδες ζωής των βρεφών. Όσο πιο συχνά θηλάζει το μωρό ή όσο πιο συχνά αντλεί η γυναίκα (ή και τα δύο ταυτόχρονα), τόσο περισσότεροι υποδοχείς θα δημιουργηθούν.

Όσο περισσότερους υποδοχείς προλακτίνης έχει μια γυναίκα, τόσο περισσότερο γάλα μπορεί να παράγει απο το διαθέσιμο μαστικό αδένα της.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι συχνοί θηλασμοί τις πρώτες εβδομάδες είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας που θα καθορίσει την επαρκή παραγωγή της γυναίκας στο θηλασμό.Αυτό σημαίνει πως τον πρώτο καιρό (κυρίως τις 2 πρώτες εβδομάδες, αλλά και μέχρι τις 40 μέρες) είναι βασικό το μωρό να μην πάρει συμπλήρωμα, πιπίλα, και να μην έχει ωράριο στο θηλασμό. Πρέπει να αφήνουμε το μωρό να θηλάζει ελεύθερα πρωί και βράδυ όποτε θέλει το μωρό και για όση ώρα θέλει.
Όσο πιο συχνά θηλάζει το μωρό μας, τόσο καλύτερη παραγωγή γάλακτος θα έχουμε.

 Όσο περισσότερο θηλάζει το μωρό, τόσο περισσότεροι υποδοχείς δημιουργούνται και όσο περισσότεροι υποδοχείς δημιουργούνται, τόσο περισσότερο γάλα παράγεται. Χωρίς τους υποδοχείς προλακτίνης, υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί η παραγωγή γύρω στους 2-3 μήνες που η προλακτίνη, φτάνει στα χαμηλότερα φυσιολογικά επίπεδα μετά τον τοκετό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου