Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Ημερίδα για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό


Στον πολυχώρο Χαραυγή, ένα χώρο φτιαγμένο για παιδιά, φιλοξενήθηκε την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου η ημερίδα για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, που διοργάνωσε η ομάδα υποστήριξης μητρικού θηλασμού Ρόδου. 

Το πρόγραμμα ήταν πλούσιο και άκρως διαφωτιστικό, καθώς οι τοποθετήσεις των δύο επιστημόνων που φιλοξενήθηκαν, της μαιευτήρος, γυναικολόγου και ομοιοπαθητικού Isabel Rosas και του παιδιάτρου Μανώλη Σταματίου, κέντρισαν το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων. 

Ιατρικές ομιλίες 
Η κα Isabel Rosas επικεντρώθηκε στις ανάγκες της μητέρας και του μωρού για έναν επιτυχημένο τοκετό και ανέλυσε τη σημασία και το ρόλο συγκεκριμένων ορμονών στη γέννα και τη μητρότητα. Όπως διευκρίνισε, οι στοργικές σχέσεις μητέρας παιδιού συμβάλλουν στην έκκριση οπιοειδών, ωκυτοκύνης και προλακτίνης στο κεφάλι του παιδιού. 

Ακόμα και η θύμηση της μητρικής ζεστασιάς μπορεί να κάνει ένα παιδί να αισθανθεί εκτός κινδύνου, αλλά και να αναπτύξει ψυχολογική δύναμη, να αποκτήσει εμπιστοσύνη στις κοινωνικές και πνευματικές του ικανότητες, όπως για παράδειγμα σε μια αρνητική συγκυρία, όπου αντί να θυμώσει ή να επιλέξει τη φυγή, να σκεφτεί τι θα πει και πως θα διαχειριστεί έξυπνα την κατάσταση. 

Όταν η συζήτηση κινήθηκε γύρω από το θέμα του αυξημένου ποσοστού καισαρικών επεμβάσεων στη χώρα μας και στη συνήθη δικαιολογία της επικινδυνότητας που ίσως επιφέρει ένας φυσιολογικός τοκετός, η κα Isabel Rosas παρέθεσε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό αποτυχημένων γεννών στη χώρα μας κυμαίνεται στο 3 τοις χιλίοις. 

Στην Ισπανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι ακριβώς το ίδιο, τη στιγμή που το ποσοστό των κατ’ οίκων τοκετών αντιστοιχεί στο 30% (!), αριθμός που θα μπορούσε να σημαίνει αυξημένο αριθμό αποτυχημένων γεννών. 

Τα ακριβώς όμως ίδια ποσοστά αποτυχημένων γεννών προβληματίζουν για το κατά πόσον οι καισαρικές στην Ελλάδα είναι η μόνη λύση ή απλή επίκληση.. 

Εξίσου ενδιαφέρουσες ήταν και οι τοποθετήσεις του παιδιάτρου Μανώλη Σταματίου για το πώς οι επεμβάσεις στην διάρκεια του τοκετού επηρεάζουν το θηλασμό και την υγεία του παιδιού. 

Ο γιατρός εξήγησε πως οι διάφορες παρεμβάσεις και περιορισμοί στη διάρκεια του τοκετού και της γέννησης δημιουργούν, αυξάνουν το στρες της μέλλουσας μητέρας, επηρεάζουν τη φυσική και φυσιολογική εξέλιξη του τοκετού, προκαλώντας ανεπιθύμητες επιπλοκές και καταλήγοντας νομοτελειακά στην καισαρική. 

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες της καισαρικής στην υγεία του παιδιού, όπως η πρόωρη γέννηση, αναπνευστική δυσχέρεια, παροδική ταχύπνοια, εμμένουσα πνευμονική υπέρταση, αυξημένος κίνδυνος λοιμώξεων, βρογχικό άσθμα, σακχαρώδης διαβήτης (τύπου 1), αλλεργική ρινίτιδα, παχυσαρκία, προδιάθεση για σχιζοφρένεια, αλλεργία στην πρωτεϊνη γάλακτος αγελάδος, συχνές γαστρεντερίτιδες, αύξηση αυτοάνοσων νoσημάτων. 


Προβολή ταινίας 
Ο περί γέννας λόγος, ντύθηκε και από κινηματογραφική εικόνα, επικεντρωμένη στο δικαίωμα της μητέρας να επιλέξει τον τρόπο και τόπο του τοκετού της. 

To «Ελευθερία στη Γέννα» (Freedom for Birth) είναι μια συγκλονιστική ταινία που καταγράφει την γυναικεία επιθυμία για μια κανονική, φυσιολογική γέννα, που συχνά καταλήγει σε δικαστικές αίθουσες και «καταδικαστικές» αποφάσεις υπερ επεμβέσεων. 

Καταγράφοντας τον αγώνα της ουγγαρέζας μαίας Ágnes Geréb, που φυλακίζεται προκειμένου να προσφέρει στις επίτοκες τη δυνατότητα τοκετού μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, αναδεικνύει, μέσω των μαρτυριών της, τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται σε πολλά συστήματα μητρότητας ανά τον κόσμο. 

Παρουσίαση βιβλίου 
Μόνο συγκλονιστικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι μαρτυρίες που συγκεντρώνονται στο βιβλίο «Ένα γράμμα στο γιατρό μου», μια ιδέα της Μιρέλλας Μάνεση, που παρουσιάστηκε στην ημερίδα. 

Μητέρες που οδηγήθηκαν από τους γιατρούς τους σε άσκοπες παρεμβάσεις και αναίτιες καισαρικές ή έλαβαν λανθασμένες συμβουλές γαλουχίας οδηγούμενες σε αποθηλασμό, περιγράφουν πως έχασαν τη δυνατότητα ενός φυσιολογικού τοκετού, απευθυνόμενες στους γυναικολόγους τους. 

Μέσω 57 επιστολών γυναίκες απευθύνονται στους γιατρούς τους, εκφράζουν την πορεία του τοκετού τους, συναισθήματα τους, την απογοήτευσή τους, την καταβαράθρωση της εμπιστοσύνης τους, την οριστική πια άπωση τους προς αυτούς. 

Μαρτυρίες όπως αυτές: 
«Αισθάνομαι ότι με κορόιδεψαν, με εξαπάτησαν, δεν με σεβάστηκαν καθόλου και μου έλεγαν συνέχεια ψέματα, βλέποντάς με μόνο για τα λεφτά που θα εισέπρατταν μετά τη γέννα» 

«Τρία χρόνια μετά, ύστερα από προσωπική πάλη με τον εαυτό μου και συνεδρίες ψυχανάλυσης, χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να ακουστώ και παράλληλα λυπάμαι γιατί δεν έχεις την ευαισθησία να διαβάσεις ένα τέτοιο βιβλίο. Καθηγητή… είσαι ανεπαρκής, ύπουλος, ανέντιμος και πάνω απ’ όλα επικίνδυνος» 

«Ένα πράγμα όμως να ξέρεις ότι δε θα σου ΣΥΓΧΩΡΗΣΩ Π Ο Τ Ε. Το ότι μου στέρησες το ιερό δικαίωμα να ακούσω το κλάμα του παιδιού μου πρώτη, να το αγγίξω πρώτη, να το αγκαλιάσω πρώτη». 

Δεν μπορούν παρά να σε βάλουν στη θέση τους, να συναισθανθείς το βίωμα τους, να τις κατανοήσεις, να πασχίσεις μαζί τους, και φυσικά να προβληματιστείς αλλά και ενημερωθείς για τις συνήθεις προφάσεις υπερ των καισαρικών. 
Το βιβλίο προσφέρεται και σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστοχώρο: 
http://ubuntuone.com/42C2Cs17WrSsfItjbrYFjM 

Με την ολοκλήρωση αυτής της ημερίδας η Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού Ρόδου, έδωσε το επόμενο ραντεβού της με γυναίκες που θηλάζουν ή επιθυμούν να θηλάσουν, στις 06 Φεβρουαρίου στο χώρο του Dieta στο εμπορικό κέντρο ΜΗ.ΔΙΑ, ενώ περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της Ομάδας, μπορείτε να βρείτε 
στο www.thilasmos.eu ή στο www.facebook.com/groups/thilasmos

Πηγή : Ημερίδα για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό - Η ΡΟΔΙΑΚΗ http://www.rodiaki.gr/article.php?id=271065&catid=11&maincatid=1#ixzz2sRF3Lv5p

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου