Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Μητρικό γάλα: Το θαύμα της φύσης.




Το μητρικό γάλα είναι γνωστό και ως «λευκό αίμα».



Λέγεται έτσι γιατί θεωρείται οτι μοιάζει με το αίμα που περνάει απο τον πλακούντα στο έμβρυο κατα τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής. Πολλοί επιστήμονες έχουν ασχοληθεί με την αξία του μητρικού γάλακτος (ΜΓ) και έχουν εξετάσεις τι ιδιότητές του.Τα όργανα του σώματός μας είναι ένας απο τους τρόπου να εξετάσουμε την αξία του μητρικού θηλασμού (ΜΘ). Για παράδειγμα ο θυμός αδένας παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος προσφέροντας το κατάλληλο περιβάλλον για τη διαφοροποίηση και ωρίμανση των Τ- κυττάρων. Στα βρέφη 4 μηνών που θηλάζουν αποκλειστικά, ο θυμός αδένα είναι διπλάσιος σε μέγεθος απο αυτόν των βρεφών που πίνουν εξανθρωπισμένο γάλα για βρέφη (ΕΓΑΒ) . Η διαφορά στο μέγεθος αυτού του αδένα συνεχίζει μέχρι περίπου την ηλικία των 10μηνών (Hasselbalch, Engelmann et al. 1999).

Το ανθρώπινο μητρικό γάλα όπως και το γάλα των άλλων ζώων, είναι ειδικά σχεδιασμένο για το είδος ζώου στο οποίο απευθύνεται. Έχει εξελιχθεί μέσα στους αιώνες έτσι ώστε να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες των βρεφών και να τα προστατεύει απο μολύνσεις. Αμέσως μετά τη γέννηση το ανοσοποιητικό σύστημα ενός βρέφους είναι μικρό αλλά ολοκληρωμένο. Καθώς έρχεται σε επαφή με βακτήρια μεγαλώνει αλλά χρειάζεται αρκετό καιρό μέχρι να είναι σε θέση να προστατέψει το βρέφος πλήρως . Εθνικοί και παγκόσμιοι οργανισμού συνιστούν το θηλασμό για ολόκληρο τον πρώτο χρόνο της ζωής και μετά τη συνέχιση αυτού για όσο επιθυμούν μητέρα και βρέφος. Ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας (ΠΟΥ) συνιστά το θηλασμό για τουλάχιστον τα 2 πρώτα χρόνια ζωής του βρέφους.

Επειδή το βάρος ενός νεογέννητου διπλασιάζεται συνήθως 4-6 μήνες μετά τη γέννα, οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά των ανθρώπινων βρεφών είναι διαφορετικές απο άλλα είδη που διπλασιάζουν το βάρος γέννησης των μικρών τους σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον το μητρικό γάλα βελτιώνει την ανάπτυξη του εγκεφάλου με τα παιδιά που θηλάζουν να μπορούν να γίνουν πιο έξυπνα απο αυτά που παίρνουν ΕΓΑΒ. Μια μετα ανάλυση που έγινε σε 11 έρευνες έδειξε 3,2 βαθμούς αυξημένης νοητικής ικανότητας σε βρέφη που θηλάζουν (Anderson, Johnstone et al. 1999).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου